Samla M'Chou Trakuon (Water Grass Sour Soup)
![]() |
Samla Mchou Tra-Koun |
សម្លម្ជូរត្រកួន |
INGREDIENT
- Fresh fish, washed and cut into thick slice
- Water grass
- Prahok
- Ripe bell pepper, sliced vertically
- Krasaing seeds
- Water
- Sugar
- Salt
- garlic cloves, crashed by knife
- Thick slice of galangal, crashed
- Ma-am leaves, cut in small pieces
គ្រឿងផ្សំ
ត្រីរ៉ស់ ឬត្រីឆ្ពិនស្រស់ អំពិលទុំ ឬក្រសាំង ប្រហុក អំបិល ស្ករ ខ្ទឹមស ម្ទេសខ្មាំង រំដេង ជីនាងវង និងម្អម។
DIRECTION
- Remove old leaves of water-grass and discard, keep the tip leaves and set aside. Crash water-grass stalks by big knife and cut into 5cm pieces, washes and drains it.
- Boil water when bubble, placing the prahok in a sieve and dip into the boiling water, use the back of a spoon swire and the smallest rest bone is discarded. Then add garlic and galangal, allow a few minutes to release their full flavour. Add fish and cook until nearly done, follow water grass when tender add the tip leaves and take off from heat, season with salt, sugar and Krasaing seeds. Lastly add sliced pepper and ma-am leaves.
If Krasaing seeds are unavailable, tamarind is a good substitute. Samla M’chou Tra-Koun is very popular in the Khmer nation; people will find this soup when they’re tired with another food having meat and much more of fat.
វិធីធ្វើ
- ត្រកួនក្តិចកាត់ចេញមួយចង្អុលដៃ លាងទឹកឱ្យស្អាត។ ត្រីរ៉ស់ ឬ ត្រីឆ្ពិនត្រូវសកស្រការហើយលាងទឹកឱ្យស្អាតកាត់កង់ៗ។ អំពិលទុំត្រាំទឹកឱ្យរីកហើយដាក់កូនចានផ្សេង។ រំដេង ខ្ទឹមសបកសំបកចេញ បុកលាយជាមួយម្ទេស លាយចូលគ្នាឱ្យម៉ដ្ឋ។ ជីនាងវង ម្អម លាងទឹករួចហាន់ឱ្យល្អិត។
- យកឆ្នាំងដាំទឹកឱ្យពុះ ជ្រុំប្រហុក រួចបង់ត្រីចូលស្ងោរឱ្យឆ្អិន 70 ភាគរយ រួចបង់ត្រកួនចូលស្ងោរឱ្យផុយទើបបង់គ្រឿង (ដែលបុកចូលគ្នា មានរំដេង ខ្ទឹមស ម្ទេស) ចូល ហើយបង់អំបិល ស្ករ ប៊ីចេង ទឹកអំពិលទុំ ភ្លក់មើលតាមចូលចិត្ត ទើបបង់ម្អម ជីនាងវង ជាការស្រេច៕
ប្រសិនបើគ្មានអំពិលទុំ អ្នកអាចប្រើក្រសាំងជំនួសក៏បាន។
..............................
Reference :
- Writer & Cooker : Penh Sothavy
Labels:
Khmer Food,
Soup Food
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment