Black Cabbage Sour Soup (Samla M’Chou Spey-Khmao)

Black Cabbage Sour Soup - សម្លរម្ជូរស្ពៃខ្មៅ
Black Cabbage Sour Soup
សម្លរម្ជូរស្ពៃខ្មៅ
INGREDIENT
- Fresh fish, washed and cut into thick slice
- Black Cabbage
- Prahok
- Ripe bell pepper, sliced vertically
- Tamarind
- Water
- Sugar
- Salt
- Garlic cloves, crashed by knife
- Thick slice of galangal, crashed
- Ma-am leaves, cut in small pieces

គ្រឿងផ្សំ
ត្រីរ៉ស់ ឬត្រីឆ្ពិន​ស្រស់ ស្ពៃខ្មៅ អំពិលទុំ ឬ​ក្រសាំង ប្រហុក អំបិល ស្ករ ខ្ទឹមស ម្ទេសខ្មាំង រំដេង ជីនាងវង និង​​ម្អម។

DIRECTION
  1. Remove black cabbage cut it along about 5cm pieces and separate leaf and stem in different parts then wash it clean, keep the tip leaves and stem until drained.
  2. Remove fresh fish and take out of its skin and wash them clean, cut it into each slice. Put tamarind in small bowl with warm water swire it and take its seed out. Then remove mint and ma-orm wash them clean and cut into thinly slice.
  3. Boil water when bubble, placing the prahok in a sieve and dip into the boiling water, use the back of a spoon swire and the smallest rest bone is discarded. Then add garlic and galangal, allow a few minutes to release their full flavor. Add fish and cook until nearly done, follow black cabbage when nearly cooked season with salt, sugar and tamarind take off from heat. Lastly add sliced pepper and ma-am leaves.
If tamarind is unavailable, Krasaing seeds are a good substitute. Samla M’chou Spey-Khmoa is very popular in the Khmer nation; people will find this soup when they’re tired with another food having meat and much more of fat.

Features: An easy (and quick) recipe to try and it is a great way to add some variety to your diet without a lot of work. This food is beautiful green of black cabbage.

Taste: Sour and delicious food.

វិធីធ្វើ
  1. ស្ពៃខ្មៅ កាត់​វា​ប្រវែង​ប្រហែល 5cm ដាក់​ស្លឹក​ផ្សេង ធាង​ផ្សេង រួច​លាង​ទឹក​ឱ្យ​ស្អាត ទុក​វា​ឱ្យ​ស្រស់​ទឹក។
  2. ត្រីរ៉ស់ ឬ​ត្រីឆ្ពិន ត្រូវ​សក​ស្រការ​ហើយ​លាង​ទឹក​ឱ្យ​ស្អាត កាត់​កង់​ៗ។ អំពិលទុំ ត្រាំ​ទឹក​ឱ្យ​រីក ហើយ​ដាក់​កូន​ចាន​ផ្សេង។ រំដេង ខ្ទឹមស បក​សំបក​ចេញ បុក​លាយ​ជាមួយ​ម្ទេស លាយ​ចូល​គ្នា​ឱ្យ​ម៉ដ្ឋ។ ជីនាងវង ម្អម លាង​ទឹក​រួច​ហាន់​ឱ្យ​ល្អិត។
  3. យក​ឆ្នាំង​ដាំ​ទឹក​ឱ្យ​ពុះ ជ្រុំ​ប្រហុក រួច​បង់​ត្រី​ចូល​ស្ងោរ​ឱ្យ​ឆ្អិន 70 ភាគរយ រួច​បង់​ស្ពៃខ្មៅ ចូល​ប្រហែល 5 នាទី ទើប​បង់​គ្រឿង (ដែល​បុក​ចូល​គ្នា មាន​រំដេង ខ្ទឹមស ម្ទេស) ចូល​ក្នុង​ទឹក​សម្លរ ហើយ​បង់​អំបិល ស្ករ ប៊ីចេង ទឹកអំពិលទុំ ភ្លក់​មើល​តាម​ចូលចិត្ត ទើប​បង់​ម្អម ជីនាងវង ជា​ការ​ស្រេច។ បើ​សិន​ជា​មិន​ចង់​ឱ្យ​ស្ពៃរ​លួយ អាច​បង់​អំពិល​មុន​បង់​បន្លែ ធ្វើ​ដូចនេះ​ស្ពៃ​នៅ​ស្រួយ។ ប្រសិន​បើ​គ្មាន​អំពិល​ទុំ អ្នក​អាច​ប្រើ​ក្រសាំង​ជំនួស​ក៏​បាន៕
..............................
Reference :
  • Writer & Cooker : Penh Sothavy

No comments:

Post a Comment