Soup Bamboo Shoots With Fresh Fish (Samla Tumpaing)
![]() |
Soup Bamboo Shoots With Fresh Fish |
សម្លទំពាំង |
INGREDIENT
- Fresh fish
- Bacon
- Bamboo shoots
- Chili leaves or Slek Ngoub
- Edible plant similar to gourd (Nor Nourng)
- Uncooked rice
- Salt
- Fish-paste (Prahok)
- Palm sugar
- Fish sauce
- Seasoning
គ្រឿងផ្សំ
ត្រីស្រស់ សាច់ជ្រូកបីជាន់ ទំពាំង ត្រួយម្ទេស ឬ ស្លឹកងប់ ននោង អង្ករខ្សាយ ប្រហុក ទឹកត្រី ស្ករត្នោត ប៊ីចេង។
DIRECTION
- Place bamboo shoots in a large bowl then add a pinch of salt and uncooked rice into it, blend well and let it sit for a while.
- Boil water in a pot over the heat when bubble, use hand and lightly squeeze the bamboo shoots to reduce its bitterness then add into the pot, boil for about 6-7 minutes. Next add fish-paste then follow salt, sugar and seasoning.
- In a medium bowl, spoon a boiling soup onto the minced bacon and press, so that it is not sticky together.
- Remove bacon and chopped it then add minced bacon and fresh fish to soup, when the minced bacon and fish is almost done, add the Nor Nourng and continue to cook for a minute. Finally, add fish sauce and toss in the chili leaves and Slek Ngoub taste until tasty enough, remove from heat and eat with steam rice.
Features: This food is very good and popular for Cambodian people, learning how to cook soup bamboo shoots with fresh fish is a great way to add some variety to your diet without a lot of work. This food should serve when it hot are better than keep it until cool. After remove from heat please serve.
Taste: Very delicious food and eat with steamed rice are more delicious and with fish sauce and chilies in small bowl. Taste of this food is different from other food. So please try to cook this food by yourself.
វិធីធ្វើ
- ដាក់ទំពាំងក្នុងឆ្នាំង ដាក់អំបិលមួយចិប ហើយដាក់អង្ករចូល ច្របាច់ចូលគ្នារហូតទាល់តែទន់ទំពាំង ទុកមួយឡែក។
- ដាក់ឆ្នាំងដាំទឹកឱ្យពុះ បន្ទាប់មកពូតយកទឹកចេញពីទំពាំង ដើម្បីកុះឱ្យហាង រួចបង់វាចូលទៅក្នុងទឹកដែលកំពុងពុះ ទុកប្រហែល 6-7 នាទី។ បន្ទាប់មកជ្រុំប្រហុក ដាក់អំបិល ស្ករ និងប៊ីចេង។
- សាច់ជ្រូកចិញ្រ្ចាំឱ្យល្អិត រួចដាក់សាច់ជ្រូកនៅក្នុងកូនចានតូចល្មម បន្ទាប់មកដួសទឹកសម្លដែលកំពុងដាំនៅលើចង្ក្រាននោះ មកស្រោចពីលើសាច់ជ្រូកចិញ្ច្រាំ ហើយជ្រុំវាឱ្យបែក ធ្វើដូចនេះដើម្បីកុំឱ្យសាច់ជ្រូកនៅជាប់គ្នាដុំៗ។
- បន្ទាប់មកចាក់សាច់ជ្រូកដែលបានជ្រុំនោះ និងត្រីស្រស់ចូលក្នុងសម្ល ដាំវាឱ្យពុះរហូតទាល់តែសាច់ជ្រូក និងត្រីឆ្អិនល្អ បង់ននោងមួយពុះ។ ជំហានចុងក្រោយ ចាក់ទឹកត្រីចូលបន្តិច រួចបង់ត្រួយម្ទេស ឬស្លឹកងប់ចូល ភ្លក់មើលឱ្យល្មមតាមចូលចិត្តជាការស្រេច៕
..............................
Reference :
- Writer & Cooker : Penh Sothavy
Labels:
Khmer Food,
Soup Food
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment